
aan de School met de Bijbel Zandpol
Tot 1923 gingen de kinderen van Albert en Jan Bouwman naar de openbare school aan het Dommerskanaal (toen nog Amsterdamscheveld geheten). Na 1923 gingen ze naar de School met de Bijbel in Zandpol.
School met de Bijbel Zandpol
Hoewel het om een dunbevolkt gebied ging, was een aantal mensen van oordeel dat er een christelijke school moest komen. Zij wisten een twintigtal ouders enthousiast te maken voor dit idee. In totaal waren er 59 leerlingen die de nieuw te bouwen school zouden kunnen bezoeken.
"In den avond van 2 februari 1920 is ten huize van W. Ensing te Stieltjeskanaal eene vergadering gehouden door belangstellenden in de oprichting van eene Schoolvereeniging voor Christelijk Nationaal Onderwijs".
De lokatie van de school komt, op verzoek van de gemeente, bij het tolhek in Oud-Schoonebeek. Dit is eigenlijk een stuk niemandsland maar zo kunnen zowel kinderen uit het Amsterdamseveld als kinderen uit de richting Schoonebeek de school bezoeken.
Bij de aanbesteding blijkt de firma Jonker en Tienkamp de laagste inschrijver te zijn: f 13498 voor de school en f 5698 voor de woning. De aankoop van de grond bedroeg f 320 en voor glas, verf en behangwerk werd f 585 betaald.
Tot hoofd van de school werd benoemd de heer Jonkers uit Neerlangbroek bij Doorn en tot onderwijzeres juffrouw Hadderingh uit de eigen schoolkring (meester Jonkers verzocht wel of men in de onderwijzerswoning elektrisch licht wilde laten aanbrengen, dit kostte f 80).
De feestelijke opening wordt gesteld op 10 september 1923 om 10.00 uur 's morgens. De burgermeester, dominees, ouderlingen, raadsleden, ouders en vele andere belangstellenden betraden de school. Op 11 januari 1924 vond de eerste ouderavond plaats. De avond werd gevuld met "woord, voordracht en lied" terwijl in de pauze werd "rondgedeeld". In de Raad van Toezicht werden gekozen juffrouw Hadderingh, meester Jonkers en het bestuurslid de heer A. Bouwman.

In 1925 start meester Jonkers een zondagschool die in de school zou worden gehouden. Hoewel de gereformeerden bezwaren hadden tegen een zondagschool (de kinderen moesten van jongsaf aan de kerkgang worden bijgebracht en er is geen kerk buiten de kerk) bezochten toch veel kinderen uit deze kring de zondagschool.
Op 22 januari 1929 werd een bijzondere vergadering gehouden ter oprichting van een "bewaarschool". Haast was geboden daar de openbare school aan het Dommerskanaal een lokaal als bewaarschool had ingericht. Het gevaar bestond dat de kleuters uit de schoolkring werden "weggezogen" naar de openbare school. Op 11 september 1929 werd de bouw gegund aan fa Bekman uit Erica voor f 3233. De turfschuur was tijdelijk in gebruik als kleuterschool. De opening van de "bewaarschool" was op 3 februari 1930 om half drie.De inspectrice van het onderwijs sprak haar waardering uit voor kleuterjuf Alie Boer en stelde voor om niet meer te spreken over "bewaarschool" maar over "kleuterschool". De ouders moesten f 0,10 per week per kind betalen.In de vergadering van 10 februari 1930 kwam de bouw van een derde schoollokaal aan de orde. De bouw werd gegund aan fa. Kruimink te Dalen voor f 6139.
In verband met het vertrek van het schoolhoofd, de heer Jonkers, werd per 1 mei 1930 de heer G.C. Nauta als hoofd aangesteld. Deze werd met ingang van 16 augustus 1932 opgevolgd door de heer H. Kroon uit Lonneker.
In 1952 was Eppy Bouwman (oudste kleinkind van Albert Bouwman) kleuterleidster op deze school.
NaamZandpol
Toen het gezin Kroon zich vanuit Lonneker in de bij de school behorende hoofdenwoning vestigde, ontdekten ze dat ze op een zandkop woonden. De worteltjes en peultjes wilden niet gedijen, omdat de grond zo onvoorstelbaar hard en slecht was. Mevrouw Kroon vond dat ze op een "zandpol" woonden. Met grote letters werd de naam "Zandpol" heel hoog op de voorgevel van de woning geschilderd. Zo kwam - evenals in vroeger tijden - een dorpsnaam tot stand. Het gemeentebestuur van Schoonebeek besloot in 1954 om het dorp de naam Zandpol te geven. De verbinding tussen de Nieuw-Amsterdamsestraat en het Stieltjeskanaal kreeg de naam Zandpolstraat. In 1958 werd er op een andere locatie een nieuwe kleuterschool gebouwd en een nieuwe school kwam er in 1962.
bron: "Gedenkboek Kringloop der Jaren", uitgegeven bij het 70 jarig bestaan van de school in 1993